Medicina participativă (articol IT Trends)

By , September 15, 2015

Andrei Vasilățeanu, lector la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine, Universitatea Politehnică București, discută despre medicina participativă – o paradigmă cu o popularitate crescândă în cercetare și în literatura de specialitate.

Medicina participativă se poziționează în cadrul curentului mai larg de „responsabilizare a pacientului” (en: patient empowerement), care promovează transformarea pacientului într-un actor activ în procesul său de tratament. Responsabilizarea implică o schimbare de mentalitate, o comunicare mai bună pacient-doctor susținută și de suportul informatic, care ghidează pacientul cu cunoștiintele necesare, uneori personalizate, pentru luarea deciziilor. Un exemplu bun în acest sens îl oferă site-ul serviciului național de sănătate din Regatul Unit (http://www.nhs.uk/) unde pacienții își pot analiza simptomele și se pot educa.

Următorul pas în acest curent de responsabilizare este transformarea pacientului în producător de informații medicale de interes general, pentru comunitatea științifică, pentru producătorii de medicamente cât și pentru pacienți cu aceleași probleme de sănătate. Două categorii de aplicații pot fi enumerate ca producătoare de date medicale de către pacienți: dosarele personale de sănătate (en: personal healthcare records) și rețelele sociale de pacienți. Diferența între dosarele personale de sănătate și dosarele electronice de sănătate, cum ar fi varianta din România http://www.des-cnas.ro/, este că in primele aplicații pacientul este cel care introduce datele sale care pot fi obiective,  de exemplu rezultatul analizelor medicale, sau subiective, de exemplu evaluări personale asupra stării de sănătate „În dimineața asta mă simt lipsit(ă) de energie”.

 

Citiți articolul integral aici: medicina participativa.

Panorama Theme by Themocracy